10 sätt rökning förstör din munhälsa
Alla vet att rökning är skadligt. Cigaretter leder till cancer, hjärtsjukdomar, hjärnblödning och andra allvarliga hälsoproblem. Men rökning kan också förstöra dina tänder. Vi har tagit fram 10 anledningar för dig att sluta röka – eller att få dina vänner att göra detsamma!
-
Missfärgade tänder
Rökare tenderar att ha missfärgade tänder. Ingen vill ha ett gult leende och nikotin och tobak i cigaretter kan permanent skada dina tänder. Då spelar det ingen roll hur ofta eller hur mycket du borstar tänderna, missfärgningen kommer att kvarstå. Professionell tandblekning kan då behövas för att reparera skadan.
-
Fler hål i tänderna
Rökning kan leda till uppbyggnad av plack och tandsten, vilket i sin tur kan resultera i hål i tänderna. Hål i tänderna kan orsaka svår, akut smärta vilket kan leda till att du måste söka akut tandvård
-
Benförlust i käken i samband med implantatbehandling
Många patienter som genomgår implantatbehandlingar och fortsätter att röka drabbas av komplikationer. Det är då vanligt med benförlust vid implantationer i underkäksfronten, men benförlust kan förekomma generellt i hela käken. Överrepresentationen hos rökare är tydlig och att ersätta det förlorade benet kan komma att kräva käkkirurgi
-
Tandkött som drar sig tillbaka
Rökning kan också orsaka tillbakadraget tandkött, ett obehagligt tillstånd som både påverkar estetiken och funktionen. När tandköttet drar sig tillbaka, lämnar det dina tänder mer sårbara för skada och tex svåra ilningar som följd. Vid riktigt svåra fall får tandläkaren kirurgiskt rätta till skadan.
-
Tandköttssjukdomar
Rökare löper en större risk för tandköttssjukdomar jämfört med icke-rökare. Faktum är att ju mer du röker desto högre blir risken för tandköttssjukdom. Mekanismerna bakom detta är inte helt klarlagda men studier har visat att rökning minskar mängden syre i blodet vilket i sin tur minskar flödet av blod och näringsämnen till tandköttet. Detta försvagar kroppens försvarsmekanismer vilket man tror gör tandköttet mer mottagligt för infektioner.
-
Känsliga tänder
Rökare upplever också extremt känsliga tänder. När tandköttsvävnaderna eroderar, lämnas rötter oskyddade. Förtäring av kall eller varm mat kan då orsaka svåra ilningar liksom intag av sura livsmedel
-
Munsår
Rökning påverkar starkt bakteriefloran i munnen, detta kan leda till parodontal sjukdom (tandlossning) men också till svårläkta munsårsinfektioner .
-
Dålig andedräkt
Det finns ett flertal studier som visar en tydlig koppling mellan rökning och dålig andedräkt , även kallat halitosis.
Rökare drabbas i mycket högre utsträckning av halitosis, detta går oftast hand i hand med att
rökare också uppvisar en sämre oral hälsa
-
Smärtsamma inflammationer
Ett vanligt tecken på tandköttsinflammation hos icke-rökare är blödande tandkött. Men hos många rökare saknas detta symptom, orsaken är att blodkärlen dras ihop av rökningen och därmed sällan blöder i samma utsträckning som en icke-rökares tandkött. Detta kan leda till att inflammationen har pågått mycket längre innan man upptäcker den. Smärta kan då vara faktorn som slutligen får dig att söka vård.
-
Tandlossning är vanligt
Som vi berättade i punkt 9 så är ett första tecken på tandköttsinflammation ett blödande tandkött. För en rökare är det inte lika lätt, då rökningen döljer många gånger den pågående inflammationen. Detta kan då leda till en falsk sjukdomsbild hos rökaren. En rökare kan då, under lång tid, utveckla omfattande skador på benfästet utan att det syns med blotta ögat. Benfästet är där dina tänder är förankrade och skador på denna leder till ökad rörlighet i tänderna och i värsta fall tandlossning.
Är du rökare? Upplever du något av ovanstående ? Har du problem med tänderna? Kontakta oss på Göteborg Tandläkargrupp så kan vi hjälpa dig. Vi har lång erfarenhet och kan stötta dig till ett vackert och hälsosamt leende.
- Professionell tandblekning hemma – så får du tillbaka dina vita tänder - March 21, 2018
- Tandköttssjukdom – kan stå dig dyrt om du inte agerar direkt - March 20, 2018
- 10 sätt rökning förstör din munhälsa - March 8, 2018