Tandsten är en hård beläggning som oftast bildas på insidan av tänderna. Orsaken kan vara plack – en bakteriebeläggning som inte avlägsnats under den dagliga tandborstningen. Tandsten kan också skapas när kalcium och mineraler, som finns i salivet, kristalliserar sig. Det är inte alla som drabbas av tandsten. För vissa syns det knappt, medan andra drabbas ofta och i stor mängd. Det är helt vanligt att ha lite tandsten, men orsaken behöver nödvändigtvis inte vara dålig munhygien.
Borttagning av tandsten är en vanlig och rutinmässig behandling som genomförs under inbokad tid hos tandläkaren. Behandlingen består av slipning av tänderna med specialinstrument. Behandlingen är någorlunda smärtfri och genomförs under kort tid.
Det kan verka som att tandsten är ett relativt litet problem. Vi rekommenderar likväl att det behandlas kontinuerligt. Tandsten som inte avlägsnas kan över tid innebära dålig andedräkt och dessutom lägga grunden för inflammation i tandköttsfickorna (gingivit). Detta kan orsaka blödningar från tandköttet. Om det vill sig riktigt illa kan gingivit leda till parodontit som innebär att vävnaderna som fäster tänderna bryts ner och det leder till att tänderna lossnar. Tandköttet kan läka efter behandling, men fästet och de fibrer som tänderna stöds av går förlorade för alltid. Parodontit är också en kronisk sjukdom som återkommer om munnen och tänderna inte sköts tillräckligt väl.
Nej, det kan du tyvärr inte göra. För det första krävs speciella instrument som kan hanteras av tandläkare och tandhygienister och för det andra finns en risk att du skadar både tand och tandkött genom att försöka dig på egen behandling.
En av de viktigaste anledningarna till att borsta tänderna flera gånger om dagen är just för att förhindra bildning av plack som i sin tur leder till tandsten. Den mest effektiva metoden för att förhindra tandsten är tandborstning minst två gånger om dagen. Det stoppar bakterierna från att få fäste i munnen. Likväl räcker sällan enbart god munhygien genom tandborstning för att slippa tandsten. Vi rekommenderar starkt användning av tandtråd som ett dagligt komplement till tandborstning. Tandtråd är ett viktigt verktyg för att förhindra tandsten.
Kolhydrater, som socker, tillsammans med bakterier fäster sig gärna på dina tänder och formar en beläggning. När den här beläggningen inte borstas bort eller avlägsnas bildar bakterier syra som angriper emaljen. Det gör i sig emaljen mjuk och utsatt. Mjuk emalj är en grogrund för tandsten.
Hård frukt och grönsaker kan faktiskt ha en motsatt effekt och slipa bort plack och tandsten. Det är dock ingen mirakelkur och har liten effekt när tandsten redan satt sig.
Barn får väldigt lätt tandsten även när rutinerna för tandborstning fungerar bra i hemmet. Om du ser att ditt barn har gula beläggningar, antingen på eller mellan tänderna, bör du kontakta en tandläkare. Det är sannolikt att det rör sig om tandsten och då är det en god idé att ta bort tandsten innan det uppstår allvarligare skador på tänderna.
Läs också vår informationssida om barntänder.
Copyright Göteborg Tandläkargrupp AB | Org.nummer: 559100-1168