fbpx

TANDSTEN

Det är viktigt att få bort tandsten från tänderna!

Tandsten som inte avlägsnas kan över tid innebära dålig andedräkt och dessutom lägga grunden för inflammation i tandköttsfickorna (gingivit). Konsekvenserna kan bli smärtsamma och dyra. Att avlägsna tandsten är en enkel och smärtfri behandling. Kontakta oss i dag på 031-151595 eller boka en tid online.

VI SOM JOBBAR HÄR  Boka tid, info eller frågor

  Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  E-mail:

  Telefonnummer:

  Miguel Carmenes

  Vad är tandsten och var är orsaken till det?

  Tandsten är en hård beläggning som oftast bildas på insidan av tänderna. Orsaken kan vara plack – en bakteriebeläggning som inte avlägsnats under den dagliga tandborstningen. Tandsten kan också skapas när kalcium och mineraler, som finns i salivet, kristalliserar sig. Det är inte alla som drabbas av tandsten. För vissa syns det knappt, medan andra drabbas ofta och i stor mängd. Det är helt vanligt att ha lite tandsten, men orsaken behöver nödvändigtvis inte vara dålig munhygien.

  Hur behandlar tandläkaren tandsten?

  Borttagning av tandsten är en vanlig och rutinmässig behandling som genomförs under inbokad tid hos tandläkaren. Behandlingen består av slipning av tänderna med specialinstrument. Behandlingen är någorlunda smärtfri och genomförs under kort tid.

  Varför ska man ta bort tandsten?

  Det kan verka som att tandsten är ett relativt litet problem. Vi rekommenderar likväl att det behandlas kontinuerligt. Tandsten som inte avlägsnas kan över tid innebära dålig andedräkt och dessutom lägga grunden för inflammation i tandköttsfickorna (gingivit). Detta kan orsaka blödningar från tandköttet. Om det vill sig riktigt illa kan gingivit leda till parodontit som innebär att vävnaderna som fäster tänderna bryts ner och det leder till att tänderna lossnar. Tandköttet kan läka efter behandling, men fästet och de fibrer som tänderna stöds av går förlorade för alltid. Parodontit är också en kronisk sjukdom som återkommer om munnen och tänderna inte sköts tillräckligt väl.

  Kan jag skrapa bort tandsten själv?

  Nej, det kan du tyvärr inte göra. För det första krävs speciella instrument som kan hanteras av tandläkare och tandhygienister och för det andra finns en risk att du skadar både tand och tandkött genom att försöka dig på egen behandling.

  Hur kan jag förhindra tandsten?

  En av de viktigaste anledningarna till att borsta tänderna flera gånger om dagen är just för att förhindra bildning av plack som i sin tur leder till tandsten. Den mest effektiva metoden för att förhindra tandsten är tandborstning minst två gånger om dagen. Det stoppar bakterierna från att få fäste i munnen. Likväl räcker sällan enbart god munhygien genom tandborstning för att slippa tandsten.  Vi rekommenderar starkt användning av tandtråd som ett dagligt komplement till tandborstning. Tandtråd är ett viktigt verktyg för att förhindra tandsten.

  Hur påverkar mat och näring bildandet av tandsten?

  Kolhydrater, som socker, tillsammans med bakterier fäster sig gärna på dina tänder och formar en beläggning. När den här beläggningen inte borstas bort eller avlägsnas bildar bakterier syra som angriper emaljen. Det gör i sig emaljen mjuk och utsatt. Mjuk emalj är en grogrund för tandsten.

  Hård frukt och grönsaker kan faktiskt ha en motsatt effekt och slipa bort plack och tandsten. Det är dock ingen mirakelkur och har liten effekt när tandsten redan satt sig.

  Har mitt barn tandsten?

  Barn får väldigt lätt tandsten även när rutinerna för tandborstning fungerar bra i hemmet. Om du ser att ditt barn har gula beläggningar, antingen på eller mellan tänderna, bör du kontakta en tandläkare. Det är sannolikt att det rör sig om tandsten och då är det en god idé att ta bort tandsten innan det uppstår allvarligare skador på tänderna.

  Läs också vår informationssida om barntänder.


  Välj oss som din tandvårdsklinik!

  Vi erbjuder kvalitativ tandvård till rimliga priser.  PRISER


  Hos oss får du kvalitativ tandvård till rimliga priser! Tandvård är idag inte så dyr som många tror. Dessutom kan alla patienter få ekonomiskt stöd från försäkringskassan som gör behandlingen ännu billigare. Vi erbjuder också delbetalning till våra patienter.
  LÅNGA ÖPPETTIDER


  Vi har en tro på att tandvård skall vara tillgänglig på de tider som passar våra patienter, och inte omvänt! Vi har också en policy att på samma dag hjälpa våra patienter som har ont. Därför har vi långa öppettider och är också tillgängliga på helger.
  RÄNTEFRI DELBETALNING


  Ibland uppstår kostnader som man inte har räknat med! Tandläkarkostnader kan vara en sådan. Därför har vi förhandlat fram ett bra avtal för våra patienter som ger de möjligheten att delbetala sina kostnader hos oss. Vi gör en förhandsbedömning online, och sedan är det klart.  TANDLÄKARSKRÄCK?

  Har du ont eller andra besvär i munnen/tänderna men vågar inte besöka tandläkaren? Våra tandläkare har erfarenheten och kunskapen som behövs för att hjälpa dig som är tandvårdsrädd! Vi erbjuder därför gratis konsultation angående din tandläkarskräck i en avslappnad och trygg miljö.


  invisalign göteborg
  SOCIALA MEDIER

  Följ oss i sociala medier!  Vi följer GDPR på Göteborg Tandläkargrupp. Läs mer här.


  Copyright Göteborg Tandläkargrupp AB | Org.nummer: 559100-1168