fbpx

Tandläkarskräck? 10 bästa tipsen för att besegra rädslan

En viss grad av tandläkarskräck och ångest är normalt innan du går till tandläkaren eller tandhygienisten. Du är inte konstig! Men, om din ångest påverkar din munhälsa och hindrar dig från att gå till tandläkaren under längre perioder kan du lida av allvarlig tandläkarskräck.

Det är inget du behöver oroa dig för, det finns hjälp för det. Numera erbjuder moderna tandläkarkliniker narkos och lustgas till de som lider av allvarlig tandläkarskräck.

Färska uppskattningar visar att mellan 5-8% av svenskarna undviker tandläkare på grund av tandläkarskräck. Under tiden är 20 procent oroliga för att de endast kommer att söka tandbehandling först när det behövs.

Vad orsakar tandläkarskräck?

Tandläkarskräck eller fobi utlöses vanligtvis av vissa händelser eller erfarenheter, och några av dessa är:

 • Kontrollförlust – Vissa patienter känner att de förlorar kontrollen när de ligger på en tandläkarstol och finner det överväldigande när en tandläkare svävar över huvudet och för verktyg in i munnen. De associerar vanligtvis känslan med hjälplöshet eller att hållas fast.
 • Smärta – De flesta människor undviker att gå till tandläkaren på grund av rädsla för smärta, särskilt de som har låg smärtgräns.
 • Osäkerhet – Vissa patienter skäms eller är generade när tandläkare ser in i munnen och undersöker tandköttet och tänderna. Obehag kan också bero på det lilla avståndet mellan en patient och tandläkare under behandlingen.
 • Tidigare erfarenheter – De flesta utvecklar tandläkarskräck på grund av en dåliga upplevelser. Om en tidigare behandling var smärtsam eller resulterat i komplikationer kan en patient utveckla ångest för att gå till tandläkaren igen.

Tandläkarna på Göteborg Tandläkargrupp har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck. Hos oss finns kompetensen! Hör av dig om du lider av tandläkarskräck så kommer vi att hjälpa dig! Ring 031 – 15 15 95 eller mejla oss frågor här.

Vad är skillnaden mellan tandläkarskräck, tandläkarfobi och dental ångest?

Dental ångest, rädsla och fobi är liknande i en mening att de alla har något att göra med oro om att gå till tandläkaren. De skiljer sig emellertid i viss utsträckning.

 • Dental ångest avser att vara orolig eller orolig för något okänt. De flesta patienter upplever detta i viss mån, särskilt om de ska genomgå en behandling för första gången.
 • Tandläkarskräck är istället en reaktion på en känd fara, som kan uppstå genom en dålig upplevelse tidigare. Det kan också leda till en kamp-eller-fly-reaktion
 • Tandläkarfobi är en mer intensiv känsla av rädsla eller fruktan. Människor som har det är vanligtvis panikslagna och kommer att göra allting för att undvika tandläkarbesök och behandlingar. Typiskt besöker de endast tandläkare när deras tillstånd blir överväldigande.

Dental ångest, rädsla och fobi leder inte bara till dålig munhälsa utan påverkar också människors välbefinnande. Faktum är att de kan bana väg för andra hälsoproblem, bland annat låg självkänsla.

Hur behandlas tandläkarskräck?

Seriösa tandläkare använder sig av flertalet tekniker för att hjälpa den som lider av tandläkarskräck. Utöver ett proffsigt bemötande för att skapa trygghet hos patienten använder tandläkare allt från lustgas, narkos och lugnande mediciner till hypnos och samtalsterapi.

Hur går ett besök hos tandläkaren till för den med tandläkarskräck?

Tandläkaren träffar patienten med tandläkarskräck som får beskriva sin rädsla och ångest.

 • Tandläkaren gör en varsam undersökning för att se vad för behov patienten har.
 • Tandläkaren lägger upp en plan tillsammans med patienten och tar beslut om vilka metoder som behövs för att patienten ska klara av att genomföra behandlingen, däribland narkos, lustgas, lugnande medel och bedövning.
 • I många fall vill patienten genomföra alla behandlingar på en och samma gång. I de fallen planerar tandläkaren in ett längre besök där flera tandläkare, tandsköterskor och narkosläkare hjälps åt för att genomföra behandlingarna på ett varsamt och effektivt sätt.

Hur övervinner jag min tandläkarskräck? 10 smarta tips! 

Det finns sätt att övervinna eventuell ångest du kan ha för att gå till tandläkaren. Här är tio sätt att hjälpa dig att göra det.

 1. Kartlägg dina rädslor

  För att bättre förstå dina känslor och ta itu med dem måste du komma till uttryck med din ångest eller rädsla för att gå till tandläkaren. Skriv ner dina rädslor så att du kan prata lättare om dem. Att lista dina rädslor hjälper inte bara dig att känna igen dem, men hjälper också din tandläkare att förklara vad som orsakar din ångest eller tandläkarskräck och hjälper dig att hantera det.

 2. Hitta rätt tandläkare

  En stor del av att övervinna din tandvård är att välja rätt tandläkare att arbeta med. Slå upp lokala listor och fråga familj och vänner för rekommendationer. Fokusera din sökning på tandläkare som specialiserar sig på att behandla patienter med tandläkarskräck.
  När du har begränsat dina alternativ, börja ringa var och en av dem. Observera hur personalen talar till dig. Är de tillmötesgående? Låter de avvisande? Ringde tandläkaren tillbaka? Erbjuder de narkos eller lustgas för din tandläkarskräck? Om du är bekväm att prata med dem i telefon kan du planera ett besök för att få känslan av platsen och träffa tandläkaren personligen.
  På ditt besök, notera stämningen och omgivningen. Om det är rent och du känner dig avslappnad, så är det ett gott tecken. Det är en klinik som inte bara kan ta upp dina tandproblem utan också din ångest och tandläkarskräck.
  Medan det är tröst att höra fraser som “Det finns inget du borde oroa dig för”, eller “det kommer att vara annorlunda med oss”, kom ihåg att en bra tandläkare inte kommer att säga de sakerna. Istället kommer rätt tandläkare att erbjuda försäkring genom att förstå dina rädslor utan att få dig att känna dig dömd.

 3. Kommunicera dina rädslor och ångest

  Grunden för ett bra förhållande är kommunikation. I början, även innan du bestämmer dig för en tandläkare, är det bäst att vara tydlig om din oro, rädsla och ångest. På detta sätt ger du tandläkaren ett sätt att kartlägga din situation och skräddarsy en handlingsplan som passar dina behov. I de flesta fall skulle tandläkare utforma signaler och signaler om du vill ta pauser eller sluta behandlingen om du blir obekväm.

 4. Bestäm sätt att gradvis minska dina rädslor

  För personer med tandläkarskräck bör besök inte bara handla om att göra ett förfarande, det borde handla om att skapa en bra upplevelse, så att någon rädsla eller ångest kan minskas. Rätt läkare kommer inte att stressa dig till behandling om du är obekväm.
  När du jobbar med en tandläkare, se om du kan börja med mildare behandlingar, så att du kan bli bekväm av att sitta på tandläkarstolen och låta din tandläkare titta inuti munnen. När du är klar kan du fortsätta till mer avancerade behandlingar.

 5. Ta med vänner eller familj

  Att ha någon nära med sig på tandläkarbesöket kan erbjuda ett extra lager av stöd och försäkring. Om det är möjligt, se om din partner kan hålla dig sällskap under behandlingen. Tips: Gå med någon som inte har någon rädsla för att gå till tandläkare. Och boka in besöket på morgonen, då har du mindre tid att lägga på oro och rädsla.

 6. Fråga om bedövning

  Bedövning kan bokas in för att hålla patienten lugn och avslappnad under behandlingen. Några lugnande medel inkluderar lokalbedövning och narkos. Diskutera med din tandläkare om lugnande medel är rätt väg för dig, och i så fall vilken som kommer att fungera bäst för dig.

 7. Använd avkopplingstekniker.

  Avkopplingsövningar kan hjälpa dig att hålla dig lugn under behandlingen. Ett av de sätt du kan slappna av är genom kontrollerad andning, vilket innebär att du tar ett stort andetag och släpper ut det väldigt långsamt. Detta kommer att hjälpa till att slappna av muskeln och sakta din hjärtslag.

 8. Använd distraktioner.

  Distraktioner kan hjälpa till att avleda din uppmärksamhet under behandlingen. Några sätt är att lyssna på musik, klämma med en stressboll och räkna i sitt huvud. Under tiden kan du också titta på en rolig video eller något annat som får dig att slappna av.

 1. Sök hjälp hos en psykolog

  Om din rädsla är så intensiv och ingen av de ovan nämnda tips fungerar för dig, överväg då att konsultera en psykolog. Psykologer specialiserar sig på att ta itu med fobier inklusive tandläkarskräck.

 1. Belöna dig själv

  När du väl övervinner din tandläkarskräck eller når milstolpar som t.ex. att avsluta en viss tandbehandling, belöna dig själv. Köp något trevligt eller gör något kul som att gå på en weekendresa. Att göra det hjälper dig att relatera tandläkarbesök med roliga aktiviteter.

Och kom ihåg, tandbehandlingar är väldigt avancerade nu jämfört med några år tillbaka. Det finns faktiskt sätt att göra saker med så liten smärta som möjligt – från narkos och lustgas till operation. Mer så känner tandläkare att människor har oro över att gå till dem, så de fortsätter att sträva efter att ge en bekväm och lugnande atmosfär för patienterna.

Ett tandläkarbesök är inte så fruktansvärt som du tror, ​​för dess mål är att hålla din munhälsa i kontroll.

Miguel Carmenes

invisalign göteborg
SOCIALA MEDIER

Följ oss i sociala medier!Vi följer GDPR på Göteborg Tandläkargrupp. Läs mer här.


Copyright Göteborg Tandläkargrupp AB | Org.nummer: 559100-1168

Miguel Carmenes