NYHETER FRÅN OSS

Få med dig det senaste inom tandvården.

SIDAN ÄR UNDER UPPDATERING.


tandblekning-1-1200x576.jpg

Många saknar sina vita tänder som fläckats ner av kaffe, snus och dålig tandvård. Vi på Göteborg Tandläkargrupp träffar ofta patienter som tror att det krävs mycket energi och engagemang för att få vita tänder. Ni kan föreställa er glädjen när vi berättar att det inte stämmer. Professionell tandblekning startar hos tandläkaren men slutar i hemmet. Blekningen är smärtfri och sker när du själv väljer. Är du intresserad av att lära dig mer? Här kommer vi att gå igenom de nio olika stegen som behövs för att du ska få ett nytt, vitt, härligt leende igen.

Först steget: Rensa dina tänder

Innan du bestämmer dig för att genomföra en professionell tandblekningsbehandling bör du låta en tandläkare rensa dina tänder från tandsten, plack och ytliga missfärgningar.

Detta för att blekmedlet inte bleker dessa vilket kan leda till att du får ett “fläckigt” resultat på dina tänder.

Din tandläkare hjälper dig att bedöma om du är i behov av detta steg.

När du väl rensat dina tänder kan det ibland räcka för att du ska känna dig nöjd och därmed inte behöva genomföra själva tandblekningen

Även eventuella hål måste lagas innan du kan genomföra behandlingen då själva blekmedlet egentligen är en syra, om denna tar sig in i tanden genom eventuella hål kan det orsaka svår smärta som följd.

Steg 2: Dokumentera tändernas färg innan behandling

För att kunna se hur bra den professionella tandblekningen verkat så är det viktigt att behandlaren dokumenterar färgen på tänderna innan behandlingen. Det här kan tex göras genom att ta preoperativa bilder av dina tänder  eller använda sig av färgkartor.

Steg 3: Avtryck av dina tänder

Väteperoxid används i professionella tandblekningsmedel. Ämnet bleker ner de missfärgande områdena. Väteperoxid är frätande och kan irritera eller till och med allvarligt skada mjuka vävnader i tandköttet. Den kan även skada läppar, kinder och tunga.

Därför är det viktigt att tandblekningsmedlet stannar endast på dina tänder. För att säkerhetsställa detta tar tandläkaren en avgjutning av dina tänder. Denna förvandlas sen till en perfekt kopia av dina tänder. En så kallad studiemodell.

Steg 4: Framställning av skenor

Själva avtrycket av dina tänder skickas nu till en tandtekniker som framställer unika tandblekningsskenor efter din studiemodell. Dessa skenor är unika och  perfekt anpassade efter just dina tänder. På så sätt minimeras risken för skador på mjukvävnaden.

Steg 5: provning av skenor

Dina skenor har nu kommit tillbaka till tandläkaren och du får komma in för provning av dessa. Tandläkaren går igenom skenorna och provar de på plats för att säkerhetsställa att allt är iordning.

Steg 6: Instruktion i blekning

Du instrueras nu i själva användningen av skenorna och hur mycket medel du skall applicera i dessa, tandläkaren går också igenom hur länge och hur ofta du skall använda skenorna för bäst resultat i just ditt fall

Steg 7: Nu startar själva behandlingen

Du får nu åka hem med dina skenor samt blekmedel och starta själva behandlingen.

Skenorna används till önskat resultat uppnås,  vanligtvis mellan fem till tio dagar.

Steg 8: Tandläkaren kommer att dokumentera resultatet

När behandlingen är klar kommer tandläkaren, om du önskar,  att jämföra före- och efterbilder.

Sista steget: Fluorbehandling

Ibland kan tandläkare rekommendera en professionell fluorbehandling efter behandlingen.

Det finns två anledningar till varför det här behövs:

– Användningen av fluor kan bidra till att minimera övergående tandkänslighet (som t.ex. det som orsakas av varma och kalla livsmedel och drycker) som är en vanlig biverkning vid tandblekning

– Vissa blekningsmedel urlakar mineralinnehållet från tänderna. Fluor kan hjälpa till att främja remineralisering av dessa områden.

Hur vita blir tänderna?

Hur vita tänderna blir skiljer sig från person till person. Personer med starkt missfärgade tänder tenderar att uppnå mer synliga resultat än personer med bara lite missfärgade tänder. Din tandläkare kommer att kunna ge råd om de troliga resultaten efter det första samtalet.

Finns det risker med tandblekning?

Olika tandläkare använder sig av olika, kvalitativa tandblekningsmedel och även om märket skiljer sig så bör själva proceduren för en professionell tandblekning hemma alltid vara densamma. Avvikelser från tandläkarens rekommendationer kan resultera i att dina tänder skadas eller att ditt behandlingsresultat inte blir den du hade tänkt dig.

Tandblekningsprodukter med en koncentration mellan 0,1 – 6,0 % väteperoxid är tillåtna för tandblekning och endast tandläkare får utföra behandling med dessa.

Försäkra dig ALLTID om att du utför din behandling hos en legitimerad tandläkare.

—-

Funderar du på att bleka tänderna och vill veta mer? Kontakta oss på Göteborg Tandläkargrupp. Vi har lång erfarenhet och använder oss av väl dokumenterade och beprövade metoder. Låt oss guida dig till nya, vita och fräscha tänder!

tandblekning göteborg



Många personer lider ovetandes av inflammation i tandköttet. Vid grava, obehandlade  inflammationer kan slutresultatet bli att en eller flera tänder går förlorade. Därför har vi nu tagit fram fem tips för dig som har problem med ditt tandkött.

tandläkare göteborg

Vad innebär tandköttssjukdomar?

Tandköttssjukdom är en inflammatorisk process som uppstår när bakterier från plack kommer in under tandköttet och i och runt tandrötterna. Det här skapar en grogrund för toxiner som så småningom får tandköttet och själva benet som tanden sitter fast i, att dra sig tillbaka. Resultat blir att  tandens fäste försvagas och risken för tandlossning ökar, dvs att tänderna faller av.

Under de första stadierna av tandköttssjukdomen – gingivit – kan du märka tecken som illrött, svullet eller irriterat tandkött eller att ditt tandkött börjar blöda när du borstar dina tänder. Tandköttet blir också större och mer voluminöst.  

Många personer förbiser dessa tidiga varningstecken och låter sjukdomen utvecklas till det allvarligare stadie av tandköttssjukdom som kallas parodontit dvs stadiet där man börjar förlora tandens fäste. Vid detta skede börjar tänderna lossna och kan så småningom falla ut.

Många patienter vill då direkt ersätta förlorade tänder med tex tandimplantat eller någon form av protetik såsom broar eller bryggor. Detta är inte möjligt innan tandköttssjukdomen är bromsad och botad då tex ett tandimplantat kommer att gå förlorad på samma sätt som en vanlig tand

Men hur förebyggs tandköttssjukdomar?

Att förebygga tandköttssjukdomar är viktigt för dina tänder, men det är också viktigt för din övergripande hälsa. Här är fem enkla steg att ta som kan bidra till att ditt tandkött blir så välmående som möjligt:

  1. Borsta tänderna noga och använd tandtråd: Det bästa och billigaste sättet att förhindra tandköttssjukdomar är att borsta tänderna noga minst två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet.
    Många borstar inte tänderna på ett korrekt sätt vilket leder, som första symtom, till blödande tandkött.
    Med korrekt tandborstningsteknik ökar du chanserna för att den mekaniska rengöringen blir optimal vilket leder till att du eliminerar bakterier utan att skada ditt tandkött.
  2. Ha regelbundna kontroller: Minst en gång om året behöver vuxna träffa en tandläkare eller tandhygienist. Dessa har utbildats för att identifiera de tidiga tecknen på tandköttssjukdomar, även innan de orsakar symtomen.
    Om har du en pågående inflammation kan du behöva träffa tandläkaren upp till 4 gånger om året beroende på svårighetsgrad.
  3. Sluta röka: Rökning minskar blodcirkulationen som hjälper till att hålla tandköttet välmående och det är en av de största orsakerna till tandköttssjukdomar.

  4. Håll koll på vad du äter: Att hålla sig till en balanserad kost är viktigt för att hålla tandköttet välmående och därmed avvärja allvarliga sjukdomar som tandlossning. Att undvika socker och jäsbara kolhydrater – som bland annat finns i godis och läsk – är också viktigt eftersom bakterier som orsakar tandköttssjukdomar använder sig av dessa som näring.
  5. Tugga sockerfritt tuggummi: När du inte kan borsta tänderna efter en måltid kan tuggande av sockerfritt tuggummi hjälpa att främja produktionen av saliv. Saliven fungerar som ett transportmedel så att små matpartiklar, syra och bakterier transporteras bort och din muns hälsosamma miljö kan återställas.

Gör du det här så slipper du kontakta en akuttandläkare under svåra smärtor.

Vad händer om jag förlorar en tand?

Förlusten av en tand kan påverka dig både funktionellt (försämrad tuggförmåga) men också estetiskt,vilket kan ha stor påverkan på ditt självförtroende.

Lyckligtvis finns det flera lösningar för tandförlust.

Idag väljer många patienter, efter att själva sjukdomen är stoppad, att sätta in tandimplantat, men proteser och broar kan också vara ett alternativ för att ersätta förlorade tänder

Varje fall är unikt och vi på Göteborg Tandläkargrupp har både Specialister samt allmäntandläkare med lång och bred kompetens inom dessa områden.

Har du problem med tandköttet eller tandlossning?  Kontakta oss på Göteborg Tandläkargrupp så kan vi hjälpa dig. Vi har lång erfarenhet och kan stötta dig hela vägen till ett vackert och hälsosamt leende.

    Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 031 - 15 15 95 eller boka online under kontaktformuläret.
    Epost:

    Namn:

    Telefonnummer:

    Meddelande:



    Alla vet att rökning är skadligt. Cigaretter leder till cancer, hjärtsjukdomar, hjärnblödning och andra allvarliga hälsoproblem. Men rökning kan också förstöra dina tänder. Vi har tagit fram 10 anledningar för dig att sluta röka – eller att få dina vänner att göra detsamma!

    1. Missfärgade tänder

    Rökare tenderar att ha missfärgade tänder. Ingen vill ha ett gult leende och nikotin och tobak i cigaretter kan permanent skada dina tänder. Då spelar det ingen roll hur ofta eller hur mycket du borstar tänderna, missfärgningen kommer att kvarstå. Professionell tandblekning kan då behövas för att reparera skadan.

    1. Fler hål i tänderna

    Rökning kan leda till uppbyggnad av plack och tandsten, vilket i sin tur kan resultera i hål i tänderna. Hål i tänderna kan orsaka svår, akut smärta vilket kan leda till att du måste söka akut tandvård 

    1. Benförlust i käken i samband med implantatbehandling

    Många patienter som genomgår implantatbehandlingar och fortsätter att röka drabbas av komplikationer. Det är då vanligt med benförlust vid implantationer i underkäksfronten, men benförlust kan förekomma generellt i hela käken.  Överrepresentationen hos rökare är tydlig och att ersätta det förlorade benet kan komma att kräva käkkirurgi  

    benförlust i käke

    1. Tandkött som drar sig tillbaka

    Rökning kan också orsaka tillbakadraget tandkött, ett obehagligt tillstånd som både påverkar estetiken och funktionen.  När tandköttet drar sig tillbaka, lämnar det dina tänder mer sårbara för skada och tex svåra ilningar som följd. Vid riktigt svåra fall får tandläkaren kirurgiskt rätta till skadan.

    tandkött drar sig tillbaka

    1. Tandköttssjukdomar

    Rökare löper en större risk för tandköttssjukdomar jämfört med icke-rökare. Faktum är att ju mer du röker desto högre blir risken för tandköttssjukdom.  Mekanismerna bakom detta är inte helt klarlagda men studier har visat att rökning minskar mängden syre i blodet vilket i sin tur minskar flödet av blod och näringsämnen till tandköttet. Detta försvagar kroppens försvarsmekanismer vilket man tror gör tandköttet mer mottagligt för infektioner.

    1. Känsliga tänder

    Rökare upplever också extremt känsliga tänder. När tandköttsvävnaderna eroderar, lämnas rötter oskyddade. Förtäring av kall eller varm mat kan då orsaka svåra ilningar liksom intag av sura livsmedel 

    1. Munsår

    Rökning påverkar starkt bakteriefloran i munnen, detta kan leda till parodontal sjukdom (tandlossning)  men också till svårläkta munsårsinfektioner . 

    1. Dålig andedräkt

    Det finns ett flertal studier som visar en tydlig koppling mellan rökning och dålig andedräkt , även kallat halitosis.
    Rökare drabbas i mycket högre utsträckning av halitosis, detta går oftast hand i hand med att
    rökare också uppvisar en sämre oral hälsa

    1. Smärtsamma inflammationer 

    Ett vanligt tecken på tandköttsinflammation hos icke-rökare är blödande tandkött.  Men hos många rökare saknas detta symptom, orsaken är att blodkärlen dras ihop av rökningen och därmed sällan blöder i samma utsträckning som en icke-rökares tandkött. Detta kan leda till att inflammationen har pågått mycket längre innan man upptäcker den. Smärta kan då vara faktorn som slutligen får dig att söka vård.

    1. Tandlossning är vanligt 

    Som vi berättade i punkt 9 så  är ett första tecken på tandköttsinflammation ett blödande tandkött. För en rökare är det inte lika lätt, då rökningen döljer många gånger den pågående inflammationen. Detta kan då leda till en falsk sjukdomsbild hos rökaren. En rökare kan då, under lång tid, utveckla omfattande skador på benfästet utan att det syns med blotta ögat.  Benfästet är där dina tänder är förankrade och skador på denna leder till ökad rörlighet i tänderna och i värsta fall tandlossning.

    Är du rökare? Upplever du något av ovanstående ? Har du problem med tänderna? Kontakta oss på Göteborg Tandläkargrupp så kan vi hjälpa dig. Vi har lång erfarenhet och kan stötta dig till ett vackert och hälsosamt leende.



    En viss grad av tandläkarskräck och ångest är normalt innan du går till tandläkaren eller tandhygienisten. Du är inte konstig! Men, om din ångest påverkar din munhälsa och hindrar dig från att gå till tandläkaren under längre perioder kan du lida av allvarlig tandläkarskräck.

    Det är inget du behöver oroa dig för, det finns hjälp för det. Numera erbjuder moderna tandläkarkliniker narkos och lustgas till de som lider av allvarlig tandläkarskräck.

    Färska uppskattningar visar att mellan 5-8% av svenskarna undviker tandläkare på grund av tandläkarskräck. Under tiden är 20 procent oroliga för att de endast kommer att söka tandbehandling först när det behövs.

    Vad orsakar tandläkarskräck?

    Tandläkarskräck eller fobi utlöses vanligtvis av vissa händelser eller erfarenheter, och några av dessa är:

    • Kontrollförlust – Vissa patienter känner att de förlorar kontrollen när de ligger på en tandläkarstol och finner det överväldigande när en tandläkare svävar över huvudet och för verktyg in i munnen. De associerar vanligtvis känslan med hjälplöshet eller att hållas fast.
    • Smärta – De flesta människor undviker att gå till tandläkaren på grund av rädsla för smärta, särskilt de som har låg smärtgräns.
    • Osäkerhet – Vissa patienter skäms eller är generade när tandläkare ser in i munnen och undersöker tandköttet och tänderna. Obehag kan också bero på det lilla avståndet mellan en patient och tandläkare under behandlingen.
    • Tidigare erfarenheter – De flesta utvecklar tandläkarskräck på grund av en dåliga upplevelser. Om en tidigare behandling var smärtsam eller resulterat i komplikationer kan en patient utveckla ångest för att gå till tandläkaren igen.

    Tandläkarna på Göteborg Tandläkargrupp har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck. Hos oss finns kompetensen! Hör av dig om du lider av tandläkarskräck så kommer vi att hjälpa dig! Ring 031 – 15 15 95 eller mejla oss frågor här.

    Vad är skillnaden mellan tandläkarskräck, tandläkarfobi och dental ångest?

    Dental ångest, rädsla och fobi är liknande i en mening att de alla har något att göra med oro om att gå till tandläkaren. De skiljer sig emellertid i viss utsträckning.

    • Dental ångest avser att vara orolig eller orolig för något okänt. De flesta patienter upplever detta i viss mån, särskilt om de ska genomgå en behandling för första gången.
    • Tandläkarskräck är istället en reaktion på en känd fara, som kan uppstå genom en dålig upplevelse tidigare. Det kan också leda till en kamp-eller-fly-reaktion
    • Tandläkarfobi är en mer intensiv känsla av rädsla eller fruktan. Människor som har det är vanligtvis panikslagna och kommer att göra allting för att undvika tandläkarbesök och behandlingar. Typiskt besöker de endast tandläkare när deras tillstånd blir överväldigande.

    Dental ångest, rädsla och fobi leder inte bara till dålig munhälsa utan påverkar också människors välbefinnande. Faktum är att de kan bana väg för andra hälsoproblem, bland annat låg självkänsla.

    Hur behandlas tandläkarskräck?

    Seriösa tandläkare använder sig av flertalet tekniker för att hjälpa den som lider av tandläkarskräck. Utöver ett proffsigt bemötande för att skapa trygghet hos patienten använder tandläkare allt från lustgas, narkos och lugnande mediciner till hypnos och samtalsterapi.

    Hur går ett besök hos tandläkaren till för den med tandläkarskräck?

    Tandläkaren träffar patienten med tandläkarskräck som får beskriva sin rädsla och ångest.

    • Tandläkaren gör en varsam undersökning för att se vad för behov patienten har.
    • Tandläkaren lägger upp en plan tillsammans med patienten och tar beslut om vilka metoder som behövs för att patienten ska klara av att genomföra behandlingen, däribland narkos, lustgas, lugnande medel och bedövning.
    • I många fall vill patienten genomföra alla behandlingar på en och samma gång. I de fallen planerar tandläkaren in ett längre besök där flera tandläkare, tandsköterskor och narkosläkare hjälps åt för att genomföra behandlingarna på ett varsamt och effektivt sätt.

    Hur övervinner jag min tandläkarskräck? 10 smarta tips! 

    Det finns sätt att övervinna eventuell ångest du kan ha för att gå till tandläkaren. Här är tio sätt att hjälpa dig att göra det.

    1. Kartlägg dina rädslor

      För att bättre förstå dina känslor och ta itu med dem måste du komma till uttryck med din ångest eller rädsla för att gå till tandläkaren. Skriv ner dina rädslor så att du kan prata lättare om dem. Att lista dina rädslor hjälper inte bara dig att känna igen dem, men hjälper också din tandläkare att förklara vad som orsakar din ångest eller tandläkarskräck och hjälper dig att hantera det.

    2. Hitta rätt tandläkare

      En stor del av att övervinna din tandvård är att välja rätt tandläkare att arbeta med. Slå upp lokala listor och fråga familj och vänner för rekommendationer. Fokusera din sökning på tandläkare som specialiserar sig på att behandla patienter med tandläkarskräck.
      När du har begränsat dina alternativ, börja ringa var och en av dem. Observera hur personalen talar till dig. Är de tillmötesgående? Låter de avvisande? Ringde tandläkaren tillbaka? Erbjuder de narkos eller lustgas för din tandläkarskräck? Om du är bekväm att prata med dem i telefon kan du planera ett besök för att få känslan av platsen och träffa tandläkaren personligen.
      På ditt besök, notera stämningen och omgivningen. Om det är rent och du känner dig avslappnad, så är det ett gott tecken. Det är en klinik som inte bara kan ta upp dina tandproblem utan också din ångest och tandläkarskräck.
      Medan det är tröst att höra fraser som ”Det finns inget du borde oroa dig för”, eller ”det kommer att vara annorlunda med oss”, kom ihåg att en bra tandläkare inte kommer att säga de sakerna. Istället kommer rätt tandläkare att erbjuda försäkring genom att förstå dina rädslor utan att få dig att känna dig dömd.

    3. Kommunicera dina rädslor och ångest

      Grunden för ett bra förhållande är kommunikation. I början, även innan du bestämmer dig för en tandläkare, är det bäst att vara tydlig om din oro, rädsla och ångest. På detta sätt ger du tandläkaren ett sätt att kartlägga din situation och skräddarsy en handlingsplan som passar dina behov. I de flesta fall skulle tandläkare utforma signaler och signaler om du vill ta pauser eller sluta behandlingen om du blir obekväm.

    4. Bestäm sätt att gradvis minska dina rädslor

      För personer med tandläkarskräck bör besök inte bara handla om att göra ett förfarande, det borde handla om att skapa en bra upplevelse, så att någon rädsla eller ångest kan minskas. Rätt läkare kommer inte att stressa dig till behandling om du är obekväm.
      När du jobbar med en tandläkare, se om du kan börja med mildare behandlingar, så att du kan bli bekväm av att sitta på tandläkarstolen och låta din tandläkare titta inuti munnen. När du är klar kan du fortsätta till mer avancerade behandlingar.

    5. Ta med vänner eller familj

      Att ha någon nära med sig på tandläkarbesöket kan erbjuda ett extra lager av stöd och försäkring. Om det är möjligt, se om din partner kan hålla dig sällskap under behandlingen. Tips: Gå med någon som inte har någon rädsla för att gå till tandläkare. Och boka in besöket på morgonen, då har du mindre tid att lägga på oro och rädsla.

    6. Fråga om bedövning

      Bedövning kan bokas in för att hålla patienten lugn och avslappnad under behandlingen. Några lugnande medel inkluderar lokalbedövning och narkos. Diskutera med din tandläkare om lugnande medel är rätt väg för dig, och i så fall vilken som kommer att fungera bäst för dig.

    7. Använd avkopplingstekniker.

      Avkopplingsövningar kan hjälpa dig att hålla dig lugn under behandlingen. Ett av de sätt du kan slappna av är genom kontrollerad andning, vilket innebär att du tar ett stort andetag och släpper ut det väldigt långsamt. Detta kommer att hjälpa till att slappna av muskeln och sakta din hjärtslag.

    8. Använd distraktioner.

      Distraktioner kan hjälpa till att avleda din uppmärksamhet under behandlingen. Några sätt är att lyssna på musik, klämma med en stressboll och räkna i sitt huvud. Under tiden kan du också titta på en rolig video eller något annat som får dig att slappna av.

    1. Sök hjälp hos en psykolog

      Om din rädsla är så intensiv och ingen av de ovan nämnda tips fungerar för dig, överväg då att konsultera en psykolog. Psykologer specialiserar sig på att ta itu med fobier inklusive tandläkarskräck.

    1. Belöna dig själv

      När du väl övervinner din tandläkarskräck eller når milstolpar som t.ex. att avsluta en viss tandbehandling, belöna dig själv. Köp något trevligt eller gör något kul som att gå på en weekendresa. Att göra det hjälper dig att relatera tandläkarbesök med roliga aktiviteter.

    Och kom ihåg, tandbehandlingar är väldigt avancerade nu jämfört med några år tillbaka. Det finns faktiskt sätt att göra saker med så liten smärta som möjligt – från narkos och lustgas till operation. Mer så känner tandläkare att människor har oro över att gå till dem, så de fortsätter att sträva efter att ge en bekväm och lugnande atmosfär för patienterna.

    Ett tandläkarbesök är inte så fruktansvärt som du tror, ​​för dess mål är att hålla din munhälsa i kontroll.







    invisalign göteborg
    SOCIALA MEDIER

    Följ oss i sociala medier!



    Vi följer GDPR på Göteborg Tandläkargrupp. Läs mer här.


    Copyright Göteborg Tandläkargrupp AB | Org.nummer: 559100-1168